Saturday, October 16, 2010

Ülesanne 5

Analüüsida ühe kaasõpilase veebilehte ja kirjutada 0,5-1 lk analüüs (eeskätt ligipääsetavuse vaatenurgast).

Mina valisin analüüsimiseks Signe Seli kodulehe. Valiku põhjuseks oli see, et olen ise suur koeraarmastaja ning kirjeldatud tõug kuulub minu lemmikute hulka.

Antud kodulehe puhul tahaksin ma näha värvilisemat tausta ning pisut rohkem tõu kirjeldust. Meeldisid väga valitud pildid, sest need tõmbasid tähelepanu ja olid armsad. Üldiselt oli koduleht kergesti kasutatav ning ligipääsetav. Ühe ettepanekuna pakuksin, et teksti suurus võiks suurem olla. Kindlasti on koduleht hästi täiendatav tõuga seonduvate teemadega. Näiteks Shar pei tervis - shar pei põhiliseks tervisemureks on silmapõletikud, sest nende peanahk on nii lõtv, et vajub silmade peale või nipid loomakasvatajale.

Kontrollisin ka kodulehe standartsust validaatori abil, ning koduleht vastas veebilehtede koostajate loodud standarditele. Seega ei tohiks Signe kodulehe lehitsemisel probleemi olla ka erivajadustega inimestel.

K.Kikkas on oma 2009. aastal koostatud materjalis välja toonud ka puuetega inimeste erinõuded:
1. Leht peab valideeruma standardseks HTMLiks - olemas.
2. Lehe struktuur peab olema mõistlik, kõik põhikomponendid (päis, keha jne) paigas - olemas.
3. Kontrastne värvigamma - antud lehe puhul võiks olla kontrast tugevam.
4. Kogu graafiline materjal peaks olema varustatud alternatiivtekstiga - pildid igal lehel olemas nagu peab, kuid pildite kirjeldust ei leidnud.
5. Viidete tekstid peavad olema arusaadavad ning olema mingi tähendusega ka neid ümbritsevast tekstist eraldi lugedes - viidete tekstid on arusaadavad. Minu arust oleks võinud tekst seotud olla teemaga nt järgmise asemel iseloom, viimase asemel järglased vms. Siis oleks koduleht arusaadavam ka erivajadusega inimesele.

Kokkuvõtteks oli koduleht tore ja sisukas.


Allikad:

1. K.Kikkas, 2009. Haridustehnoloogia ja erivajadusega inimesed/Ligipääsetav internet. http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Ligip%C3%A4%C3%A4setav_Internet (16.10.2010)

2. Seli, S. 2010. Shar pei. http://www.hot.ee/signeseli/index.html (16.10.2010)

1 comment: